Geen producten (0)

 

Info over Gitaarpickups

Over pickups voor gitaren (in goed Nederlands 'elementen') is veel goede informatie te vinden op het internet, maar ook veel onzin. Op deze pagina staat enige basisinformatie die indien nodig zal worden uitgebreid. Bijvoorbeeld aan de hand van vragen die aan ons worden gesteld of opmerkingen die we van jullie ontvangen. Onderaan deze pagina een filmpje van de presentatie over pickups tijdens de gitaarbouwersmeeting op 4 november 2017.

Ook op de bekende gitaarbeurzen (Veenendaal, Groesbeek, Giaarbouwersmeeting e.a.) kun je met je vragen terecht. Meestal zijn we met een stand aanwezig. 

 

 

Informatieve of Handige Links

Veel info over pickups is te vinden op de site van Seymour Duncan. Als je door de schimmige marketingtaal  En toegegeven.... deze grote pickupfabrikant heeft een aantal hele goede pickups te koop, met name humbuckers (de '59' en de 'JB' zijn erg goed!). Op deze site zijn ook veel schema's te vinden voor het aansluiten van pickups en gitaarelektronica.

Op de site van Steward-MacDonald (alles voor de gitaarbouwer) kun je veel info vinden. Ook over het maken van pickups

YouTube is een oneindige bron voor instructievideo's voor het maken van pickups en gereedschap voor het maken van pickups. Enkele voorbeelden: Een DIY pickupwinder. En nog één! Complete instructie voor het maken van een humbucker pickup. En hier nog zo een. In dit filmpje wordt een setje single coils gemaakt. Ook de Jazz Bass pickups worden niet overgeslagen.

Hier zie je pickup legende Abigail Ybbara. Ze werkte tot voor kort bij Fender maar is nu met pensioen. Sommige 'masterbuilders' bij  de Fender Custom Shop bellen haar nog steeds om te vragen pickups te wikkelen. Zelf leerde ze het in 1956 van Leo Fender!

 

 FAQ

 

Wat wordt bedoeld met?

 • AlNiCo: Legering van metalen die naast ijzer en koper ook aluminium, nikkel en cobalt bevat. Magnetisering van de legering is permanent. De varianten AlNiCo-5 en AlNiCo-2 worden het meest gebruikt voor gitaarpickups. Deze varianten hebben een verschilende magneetsterkte.  
 • AWG: afkorting voor 'American wire gauge', een maat voor dikte van draad (hoe hoger de AWG waarde, des te kleiner de diameter). De meest gebruikte diktes voor pickup winding zijn AWG42 (0,063 mm), AWG43 (0,056 mm).  
 • bobine: spoel waarop draad wordt gewikkeld. Bij humbuckers zijn er twee plastic bobines. Bij Strat pickups bestaat de bobine uit het flatwork en de 6 magneet polepieces.
 • flatwork: plaatjes van vezelplaat waarin gaatjes zijn geboord voor de magneet polepieces. Bestaat uit een dunnere bovenkant en dikkere onderzijde die ook de soldeeroogjes bevat.
 • Forbon®: gevulcaniseerde vezelplaat die wordt gebruikt voor het maken van het flatwork van een single-coil pickup. Tegenwoordig gebruikt Fender plastic bobines voor de pickups, behalve voor de customshop modellen, daar wordt nog Forbon voor gebruikt.
 • greyback : In 1964 werd het bedrijf van Leo Fender overgenomen door CBS. Vanaf die tijd had de onderkant van het flatwork van Stratocaster pickups een grijze kleur,vandaar de naam 'greyback'. Dit duurde tot eind 70er jaren. Daarna werden voor productiemodellen plastic bobines gebruikt. De 'custom shop' gebruikt nog de flatwork pickups.
 • humbucker: pickup met twee spoelen. Door twee spoelen in serie te plaatsen wordt niet enkel de output verdubbeld, maar wordt ook ruis weggefilterd. Dit gaat echter wel ten koste van de hoge tonenweergave. Vandaar het verschil tussen het 'warme' humbuckergeluid, en het 'sprankelende' geluid van een single coil.
 • polariteit: In verband met pickups wordt met polariteit van de polepieces bedoeld. In de beginjaren van de stratocaster (1954 t/m 1959) was de polariteit van de pickups 'North up', dit betekend dus magnetische noordpool naar boven gericht. Hierna werd de polariteit 'South up' gebruikt, dus de magnetische zuidpool naar boven gericht. Tegenwoordig wordt, dit om de ruis in de posities 2 & 4 te onderdrukken, De bridge- en neckpickup South up gemaakt en de middle pickup North up. Bovendien wordt de middelste pickup ook andersom gewikkeld namelijk 'clockwise' ofwel 'CW'. De bridge- en neckpickup worden 'counterclockwise of CCW gewikkeld. LET OP: De wikkelrichting is die als je de bovenkant van de pickup beschouwd de richting waarop de draad loopt! Dit kan heel anders zijn dan de draairichting van de bobine tijdens het wikkelen. Bij humbucker pickups is de polariteit niet zo van belang immers: de polariteit van de 'screw side' is altijd tegengesteld aan die van de 'slug side'.
 • scatterwound: bij handgewikkelde pickups wordt de spoel niet netjes en gelijkmatig gevuld. Dit wordt 'scatterwound' genoemd.  Dit kan van invloed zijn op het geluid en het is aangetoond dat de resonantiepiek bij handgewikkelde pickups anders kan liggen. Dit betekent echter ook dat individuele verschillen relatief groot kunnen zijn. Fender pickups zijn tot ongeveer midden zestiger jaren met de hand gewikkeld. Gibson heeft zijn pickups nooit met de hand gewikkeld maar altijd met machines met automatische transversie. De bobines zijn dan ook gelijkmatig en netjes gewikkeld. De vroege PAF humbuckers kennen echter ook veel variatie omdat de machines op tijd wikkelden (niet op omwentelingen), zodat er redelijk veel variatie in de hoeveelheid wikkelingen bestaat. Ook tussen twee bobines in één pickup! Bovendien werd in de beginjaren die AlNiCo variant gebruikt welke maar voorhanden was. AlNiCo-5, AlNiCo-2en AlNiCo-3 werden naar willekeur gebruikt. Helaas is het vrijwel ondoenlijk om achteraf te achterhalen welke AlNiCo legering bij een bepaalde pickup werd gebruikt.
 • single-coil: pickup met één spoel. Bekendste voorbeeld: de pickups in Stratocaster en Telecaster gitaren. Ook de p90 pickups zijn single-coil.
 • staggered polepieces: Tot ongeveer 1970 werden Strat pickups gemaakt met magneetpolen van ongelijke lengte. Dit worden 'staggered polepieces' genoemd. Het idee erachter was dat de verschillende hoogtes compenseerden voor het verschil in volume van de snaren. De kwaliteit van moderne snaren is echter veel beter en er zijn andere verschillen, zoals de G snaar die niet meer omwonden wordt. Dus strikt genomen is die 'staggering' niet meer nodig. Sommige mensen vinden echter dat ook die staggered polepieces horen bij het geluid van een vintage gitaar en geven daarom hier de voorkeur aan.
 • string spacing: Met 'string spacing' van een pickup wordt de afstand aangeduid tussen het midden van de polepieces van de lage E tot de hoge E. Dus de afstand van midden tot midden van de buitenste polepieces. Wij bieden humbuckers aan met een stringspacing van 50 mm voor Les Paul achtige gitaren. Voor gitaren met een Floyd Rose tremelo en andere 'superstrats' bieden wij humbuckers aan met een stringspacing van 53 mm. Let wel: de breedte van de pickups zelf is hetzelfde! Strat achtige pickups bieden wij aan met de standaard stringspacing van 52 mm.
 • wax potting: Het vullen van holle ruimtes van een pickup met een mengsel van paraffine en bijenwas. De reden dat pickups worden gepot is om te voorkomen (of te verhelpen achteraf) dat pickups zich niet gaan gedragen als een microfoon (een pickup is dan 'microphonic'). Doordat inwendige delen van de pickup gaan meetrillen, onstaan ongewenste bijgeluiden ('squeeling'). In extreme gevallen kan inderdaad de pickup als microfoon gaan optreden en versterkt het je stem als je er vlakbij in spreekt of zingt. In wat minder extreme gevallen kun je een microfonische pickup opsporen door er op te kloppen of tikken. Wordt dit overdreven weergegeven door je versterker dan heb je te maken met een microfonische pickup en dit probleem is op te lossen door de pickup te wax potten. Bovendien kan de was na het potten van een pickup dienen ter bescherming tegen invloeden van buitenaf (vocht, corrosie).

 

Hoe kan ik de polariteit van mijn pickups polepieces bepalen?

Heel simpel: met een kompas! Maar nog simpeler, met je smartphone! Er zijn talloze kompas aps te downloaden. Er zijn zelfs aps te downloaden die een simpele Gauss meter simuleert. Je kunt dan evenueel ook nog relatieve magneetsterkten meten.